Investigació certificat_urbanistic_RAMON TURRO 169003

Publicat el 16 - maig - 2017

El solar de La Vanguardia: el gran hotel dels Godó

La promotora CIPSA va demanar el certificat d’aprofitament urbanístic per l’hotel del carrer Ramón Turró 169 el dia 9 de juny del 2015, 4 dies abans que Ada Colau prengués el càrrec d’alcaldessa.

obres LVDes de principis de l’octubre del 2016, al solar situat al carrer Ramón Turró 169, s’està construint un hotel de la cadena Acta Hotels. El complex tindrà 9.400 m2 per un hotel de 2 estrelles i 313 habitacions en un edifici de 14 plantes. També inclourà un altre edifici de 3.500 m2 de superfície dedicat a oficines.

Segons ha pogut saber POBLENOU.ORG Agustin Escalza Junquera, com a representant de la promotora Construcciones Inmobiliarias Pelayo SA, va presentar la sol.licitud perquè s’atorgués el certificat d’aprofitament urbanístic al solar situat al carrer Ramón Turró 177 el dia 9 de juny, just 4 dies abans que prengués possessió de l’alcaldia el govern de Barcelona en Comú.

Que és el certificat d’aprofitament urbanístic?

El certificat d’aprofitament urbanístic es basa en l’article 105 de la Llei d’Urbanisme; l’article 105 de la Llei diu:

certificat_urbanistic_RAMON TURRO 169003“Aquests certificats han de contenir informació, quant a una finca determinada, referent als instruments de planejament i de gestió en vigor, l’existència o no d’una suspensió de llicències i procediment, la classificació i la qualificació del sòl, l’àmbit d’execució on es troba la finca i altres determinacions que en condicionin l’aprofitament.

S’ha de sol•licitar un certificat per a cada finca no contigua i l’ha d’emetre el secretari/a de l’Ajuntament, a partir de la informació tècnica que se li faciliti i s’ha de notificar en el termini màxim d’un mes.

L’efecte d’aquests certificats és que tenen una vigència de 6 mesos i durant aquest termini és obligatori atorgar les llicències sol•licitades, d’acord amb la informació continguda al certificat, fins i tot si durant aquest període s’acorda suspendre, de forma potestativa, l’atorgament de llicències en l’àmbit on esta situada la finca emparada pel certificat. Tanmateix, si la suspensió és preceptiva, sí que es veuran afectades per ella.

Qui és qui en la construcció del hotel de Ramón Turró?

20161105_114723La propietat: la família Godó

La propietària dels terrenys i titular de la llicència (nº10-2015LL69943) de l’hotel és la promotora Construcciones y Inmobiliarias Pelayo SA (CIPSA). CIPSA és propietat de la família Godó; el seu consell d’administració el formen diversos membres de la família Giró Godó i la seu social és a la Rambla de Catalunya 18. CIPSA era la propietària, conjuntament amb Ediciones La Vanguardia, del solar on hi havia l’impremta del diari La Vanguardia.

L’antiga promotora Espais: cas Pretòria i paradisos fiscals

El promotor delegat per aquesta gran obra és l’empresa Actual BCN Capital Advisors (aquesta empresa abans era la immobiliària Espais). El propietari és l’empresari català Lluis Casamitjana. El dia 12 de maig el diari El País publicava una investigació on descobria que Casamitjana tenia 10 milions d’euros ocults en diversos paradisos fiscals. El mateix empresari també va ser detingut l’any 2009 en el marc de l’operació “Pretòria” contra la corrupció urbanístic; finalment l’empresari va ser exculpat d’aquest cas.

Lluis Casamitjana (propietari de la promotora delegada) i Juan Miguel Villar Mir (propietari de la constructora) han estat investigats per diversos casos de corrupció.Els darrers dies s’ha publicat que Casamitjana té ocults milions d’euros en diversos paradisos fiscals.

OHL: Una constructora tacada per la corrupció

La constructora que està desenvolupant les obres del solar és OHL (Obrascon Huarte Lain SA) va presentar a principis d’abril  un requeriment de responsabilitat patrimonial a l’Ajuntament per la paralització de els obres arran dels desallotjaments dels edificis del carrer Llull. OHl s’ha vist vinculada en diversos casos de corrupció a Madrid, Mallorca i Mèxic. A finals d’abril la Guardia Civil va registrar-ne la seu central a Madrid en el marc de l’operació “Lezo”.

actahotel-llacunaEl major establiment d’Acta Hotels

La cadena hotelera que gestionarà l’establiment serà Acta Hotels. La companyia gestiona 22 establimetns a Barcelona, Madrid i Andorra amb els marques Acta i Click-rooms by actahotels. Aquest hotel serà el més gran de la cadena.

 

El despatx d’arquitectura del Poblenou: BCA

El despatx BCA Blanch és el que ha dissenyat l’obra dels edificis d’hotel i d’oficines. BCA és el despatx que també ha dissenyat els hotels situat a Diagonal 199 i la residència d’estudiants Melon District. També va ser el despatx que va dissenyar la transformació en lofts de luxe de la Farinera de Can Gili Vell i ha fet el disseny de l’urbanització de nombroses parts del 22@ (edificis Cornestone, edificis com l’Illacuna o diversos edificis als carrers Llull, Pujades i Pere IV).
Comments are closed.

Anar Inici ↑