Cultura FAVB1

Publicat el 6 - març - 2015

La lluita del moviment veïnal a Barcelona en un llibre

Ahir al vespre un centenar de persones van assistir a la presentació del llibre Barris, veïns i democràcia del periodista poblenoví Marc Andreu.

Ahir al vespre un centenar de persones van assistir al teatre del centre Cívic de Can Felipa a la presentació del llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), escrit pel periodista Marc Andreu i editat per L’Avenç.

El llibre és fruït d’una exhaustiva investigació en nombrosos arxius, principalment el de la FAVB o l’antic Govern Civil de Barcelona, però també arxius personals (de membres del moviment veïnal i periodistes).

El moviment veïnal va fer caure tres alcaldes de Barcelona, un ministre i un governador civil. Als anys 80 hi havia 70.000 socis en les més de 100 associacions veïnals de la ciutat.

Portada Andreu def_Portada Domingo-2.qxd

Aquest llibre explica la història de les lluites veïnals i sobretot del naixement de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona) durant la fi del franquisme, la Transició i els inicis de la democràcia.

La FAVB va néixer el 1972 amb un component burgès lligat a les associacions de comerciants (coneguts com els bombillaires). LA FAVB va passar de ser una entitat burgesa i propera al Règim a ser propera als partits d’esquerra (principalment pel PSUC i Bandera Roja) i catalanistes.

En el llibre s’explica els moviments socials i veïnals dels anys 70 i 80, les lluites internes polítiques, els interessos polítics o el paper dels alcaldes de Barcelona. També queda reflectit que a partir de les eleccions municipals del 1979, però, el moviment veïnal va patir una certa desmobilització per part dels partits de l’esquerra en arribar a les institucions.

FAVB2  FAVB3

Entre les nombroses cites i anècdotes explicades per Marc Andreu, autor del llibre, i per la taula que l’acompanyava formada per la periodista Maria Eugènia Ibañez i Carles Prieto (un dels fundadors de la FAVB) es va recordar el que 3 alcaldes de Barcelona (José María de Porcioles , Enric Masó i Joaquim Viola), un ministre i un governador civil van plegar per les pressions veïnals a finals dels anys 70.

També s’explicà les nombroses pugnes internes a la FAVB entre alguns partits d’esquerra com el PSUC, PSC o Bandera Roja. O com la FAVB va aconseguir els plànols dels projectes del Pla Comarcal “subornant” a un funcionari municipal. O recordant la força del moviment veïnal barceloní, que als anys 80 va tenir més de 70.000 socis (només comparable als socis que tenia el Barça).

Però aquest llibre conté moltíssima història i un munt d’anècdotes al llarg de les seves  512 pàgines.

 

 
Comments are closed.

Anar Inici ↑