Inici de la campanya en defensa de la Flor de Maig

img-20131015-wa0005

El franquisme la va expropiar, el POBLEnou la reCOOPERA

A les 12hs unes 40 persones han ocupa simbòlicament durant 30 minuts el museu HUB disseny de Barcelona per expressar el seu rebuig al judici civil que tindrà lloc el proper 5 de novembre contra l’Ateneu Flor de Maig del Poblenou. El proper 5 de novembre tindrà lloc al Jutjat de Primera Instància nº 24 de Barcelona el judici civil contra l’Ateneu Flor de Maig del Poblenou. La propietat de l’immoble va interposar una demanda civil en la que sol·licita que el mateix sigui desallotjat. Cal destacar que  l’Ateneu va ser ocupat ara fa un any per les veïnes i veïns del barri després de que mesos abans l’Ajuntament trenqués l’acord de cessió de l’espai, vigent des de 1978. L’edifici va ser propietat de la cooperativa obrera La Flor de Maig, el qual va ser malvenut després de l’exili o la mort de la major part dels seus socis durant la Guerra Civil.

IMG_6666 edit

L’acció ha suposat el tret de sortida de la campanya contra un nou tancament de la Flor de Maig, que porta per nom “El Franquisme la va expropiar, el POBLEnou la reCOOPERA”. S’ha realitzat una roda de premsa en la que membres de l’Ateneu han explicat que “Hem iniciat un procés per la recuperació permanent i indefinida de la Flor de Maig, ja que entenem que mai hauria d’haver deixat de ser de les entitats cooperatives i socials del barri”. Han explicat, també, que “som els hereus simbòlics de les persones que van posar en marxa la Flor de Maig el 1890 i que després de la guerra i de la repressió franquista van ser asessinats o van haver d’exiliar-se, i, és per això, que considerem que, de la mateixa manera que es va fer el 1978, la Flor de Maig és part del Patrimoni Històric i social del Poblenou i per això ha de ser retornat de manera permanent a les associacions del Poblenou que la gestionen”.

IMG_6617 editDemà dijous a les 17:30h hi haurà una reunió entre La Flor de Maig i l’Ajuntament de Barcelona en la qual s’espera que l’ajuntament expliqui les actuacions que ha portat a terme, tot i que a tan sols dues esmenes abans de la data del judici. L’exigència de la Flor de Maig és que l’edifici sigui expropiat i cedit a les associacions que el gestionen en l’actualitat.

Els dies 26 i 27 d’octubre es celebrarà l’aniversari de l’actual ocupació veïnal amb activitats diverses, una manifestació pel centre de Poblenou i la celebració d’un judici popular que revisi la memòria històrica de les cooperatives del barri i que determini les accions oportunes de restitució pel cas de la cooperativa La Flor de Maig.

img-20131015-wa0005

Manifest de la campanya:

La Flor de Maig va ser, des del segle XIX, un espai d’autoorganització popular, seu d’una gran cooperativa i centre cultural i lúdic. Els treballadors del Poblenou la van crear com a resposta a les injustícies del capitalisme, treballant per una economia autogestionada i al servei del poble. El somni d’aquells obrers va quedar estroncat quan el franquisme, al guanyar la guerra, va desvirtuar aquell esperit i va acabar traspassant la propietat a una família feixista.

Després de ser oberta a partir de la transició com a Ateneu Popular i tancada altra vegada per l’Ajuntament de Barcelona el maig de 2012, els veïns i veïnes organitzades del barri la vam alliberar el 20 d’octubre del mateix any, per tornar a recuperar l’empelt d’aquells cooperativistes. Vam entrar-hi desobeint les seves lleis injustes, imposades per un ordre pervers, que neguen la memòria col·lectiva que ara estem compromesos de recuperar. Vam entrar-hi per omplir-la de vida i fer-la lloc de trobada, per crear noves formes d’organització, assembleàries, transformadores, col·lectives. Vam entrar-hi per plantar cara a l’estafa generalitzada que el gran capital ha orquestrat contra totes nosaltres, al que volen anomenar crisi per eludir responsables.

La Flor de Maig és i serà del Poblenou, tal i com era quan va néixer fa 123 anys. I ara, quan fa un any que l’hem recuperat, la propietat ens porta de nou, el 5 de Novembre, davant dels tribunals. El nostre únic delicte, retornar un espai pels seus legítims amos: el poble del Poblenou. La nostra força, la que surt de l’esperit lliure que crea cultura popular, la cultura que allibera les nostres vides i transforma la nostra societat injusta. I la nostra eina, la complicitat entre totes i la solidaritat de tot un barri.