Rescaten els bancs, arruïnen les nostres vides! Capitalisme és crisi!

rescaten bancs

Des de l’inici de la profunda crisi econòmica que està colpejant els Països Catalans, els grans capitals, amb la constant ajuda de la classe política del nostre país, han intentat fer pagar la crisi a aquells que en cap cas l’han provocada, és a dir, les classes populars. Les grans corporacions financeres, bancs, caixes i grans empreses amb l’ajuda de la Unió Europea estan aprofitant aquests moments de crisi per imposar el seu anhelat programa econòmic neoliberal d’on puguin treure el màxim benefici de l’explotació de les classes populars.

La crisi està destruint a marxes forçades els ja de per si pocs drets socials dels quals disposava l’estat del benestar. La reforma laboral espanyola ha reduït notablement els drets dels treballadors: permet l’acomiadament de treballadors quan una empresa redueix beneficis encara que aquests siguin milionaris i afavoreix l’acomiadament dels treballadors reduint notablement les indemnitzacions per acomiadament improcedent de 45 a 33 dies de salari per any treballat, entre d’altres.

rescaten bancsLes fortes retallades en sanitat i educació estan desmantellant la sanitat i l’educació públiques creant un sistema on només els més rics poden gaudir d’una bona assistència sanitària o una educació de qualitat. La pujada de més d’un 66% de les taxes universitàries ha fet augmentar el preu de les matrícules fins arribar als 2.000 euros deixant un gran nombre de joves sense accés a l’educació superior per motius econòmics. A més a més, les privatitzacions de serveis públics com Aigües Ter-Llobregat o l’Hospital Clínic de Barcelona estan reduint la qualitat del servei mentre no para d’augmentar-ne el preu. Cal recordar que aquest 2013 l’aigua ha pujat un 10% de mitjana al conjunt del país arribant a màxims del 18% a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Malgrat que els nostres polítics i la Unió Europea ens vulguin fer creure que aquestes privatitzacions i retallades són simples ajustos econòmics provocats pels moments de crisi que estem vivint, el jovent organitzat dels Països Catalans sabem del cert que aquestes privatitzacions i retallades van encaminades a bastir un model socioeconòmic neoliberal, on els rics puguin espoliar amb total tranquil·litat les classes populars, i a pagar un deute que les classes populars i treballadores no hem generat.

L’enorme deute públic de les hisendes públiques del nostre país, que ha arribat al 90% del PIB, prové dels enormes rescats bancaris als quals s’han hagut de sotmetre els principals bancs espanyols. És a dir, els bancs i caixes, principals culpables de la crisi i que durant anys han estat especulant i repartint beneficis multimilionaris entre els seus propietaris, en comptes de pagar els efectes de la seva especulació capitalista han socialitzat les pèrdues i han aconseguit que les acabin assumint les classes populars en forma d’un enorme deute públic. D’aquesta manera, fins a dia d’avui l’estat ha col·locat 275.000 milions d’euros al sistema bancari (5.851€ per ciutadà/na) fent pagar els plats bruts d’una crisi als més desfavorits del sistema mentre els grans capitals privats segueixen obtenint beneficis. Si amb això no n’hi hagués prou, les grans corporacions financeres internacionals estan aconseguint enormes beneficis a través dels interessos dels bons públics.
Malgrat la greu situació econòmica en què ens trobem els i les joves del nostre país, això només és el principi del que vindrà en endavant. Països com Grècia o el recent rescat bancari de Xipre són exemples de fins on poden arribar les urpes neoliberals de la Unió Europea. Grècia, és l’exemple paradigmàtic de la deutocràcia on només importen els interessos bancaris i s’estan deixant les classes populars al llindar de la pobresa absoluta.

El jovent organitzat dels Països Catalans som conscients que l’ofensiva neoliberal de al Unió Europea només acaba de començar a casa nostra i que el pitjor encara ha d’arribar. Tot i això, tenim la seguretat que amb l’organització, l’ajuda mútua i la unitat anticapitalista serem capaços de construir una alternativa al capitalisme salvatge que està arruïnant el nostre futur.

Perquè no deixarem que rescatin els bancs i arruïnin les nostres vides!

Només lluitant tenim futur!

 

VIDEO

 

rescaten bancs foto

30 thoughts on “Rescaten els bancs, arruïnen les nostres vides! Capitalisme és crisi!

 1. You are my intake, I have few web logs and infrequently run out from post :). “Fiat justitia et pereat mundus.Let justice be done, though the world perish.” by Ferdinand I.

 2. Great tremendous issues here. I am very glad to peer your article. Thanks a lot and i am looking forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 3. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 4. I intended to draft you the very small note to finally thank you the moment again with the nice methods you have contributed on this website. It was quite shockingly generous of you to deliver publicly precisely what many of us might have marketed for an electronic book to generate some bucks for their own end, most importantly considering the fact that you could possibly have done it if you desired. Those solutions in addition served as a easy way to recognize that most people have the same keenness much like my own to understand many more concerning this matter. I am certain there are numerous more enjoyable sessions ahead for folks who looked over your blog post.

 5. You made certain fine points there. I did a search on the issue and found the majority of people will have the same opinion with your blog.

 6. You made some nice points there. I did a search on the subject and found most individuals will go along with with your website.

 7. I cling on to listening to the news bulletin speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 8. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 9. I am also writing to let you know what a extraordinary discovery our princess encountered browsing the blog. She even learned lots of issues, including what it’s like to have an incredible helping heart to get many others smoothly fully understand specific hard to do subject matter. You undoubtedly exceeded our own expected results. Thank you for presenting these powerful, healthy, explanatory and cool guidance on that topic to Mary.

 10. hi!,I like your writing very much! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this area to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

 11. As I site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 12. I needed to create you this little word to finally give thanks once again with your breathtaking guidelines you have shared here. This is really generous of people like you to convey without restraint what exactly most of us would have offered as an e book in making some dough on their own, certainly seeing that you could have tried it if you ever decided. The ideas in addition acted as the great way to fully grasp that the rest have similar keenness much like my very own to see a great deal more when it comes to this problem. I believe there are lots of more pleasant opportunities in the future for folks who looked at your blog.

 13. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 14. Thanks for every other excellent article. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 15. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognise what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We can have a link alternate agreement among us!

 16. Thank you for another informative blog. The place else could I get that type of information written in such a perfect way? I have a undertaking that I’m simply now running on, and I have been on the glance out for such info.

 17. I was examining some of your content on this site and I conceive this website is really informative ! Continue posting .

 18. excellent issues altogether, you just gained a brand new reader. What may you suggest in regards to your submit that you just made a few days in the past? Any certain?

 19. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info particularly the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 20. But wanna input that you have a very decent web site , I love the style it actually stands out.

 21. Its excellent as your other posts : D, regards for posting . “Reason is the substance of the universe. The design of the world is absolutely rational.” by Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

 22. One important thing is that when you’re searching for a student loan you may find that you’ll need a cosigner. There are many circumstances where this is true because you might discover that you do not have a past credit standing so the loan provider will require you have someone cosign the borrowed funds for you. Great post.

 23. Really great information can be found on web blog . “Compassion for myself is the most powerful healer of them all.” by Theodore Isaac Rubin.

 24. I was examining some of your articles on this site and I think this internet site is really informative! Retain putting up.

 25. Thank you for another excellent post. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 26. It¡¦s really a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 27. Thanks for every other fantastic article. The place else could anybody get that type of information in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such info.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>