Es presenta estudi crític sobre el 22@

Entitats del Poblenou presenten un estudi crític del balanç dels deu anys de 22@

Com ja vam anunciar en la darrera entrada, l’Assemblea de Joves i Endavant del Poblenou publiquen un estudi en el que mostren les prioritats i mancances de l’urbanisme del Pla22@ en els àmbits del treball, l’habitatge, els equipaments, el patrimoni històric i la cohesió social.

Aquest dilluns 9 de maig, entitats procedents de la dissolta Coordinadora contra el 22@, que va capitanejar la crítica al model d’urbanisme a principis del 2000, ha presentat en conferència de premsa a la Universitat Pompeu Fabra l’estudi “Torres més altes han caigut: el model 22@ al descobert”.

En l’àmbit del treball han destacat que dels 130.000 nous llocs de treball que preveia crear el 22@, a data de 2010 només s’han creat un 17%. Estimen que s’han creat 31.068 nous treballadors però han estat expulsats 8.555 dels antics tallers i mitjanes empreses a les que no se’ls hi va renovar les llicències d’activitat. Troben paradigmàtic el cas del recinte industrial de Can Ricart en el que treballaven 240 treballadors en 34 pimes que foren expulsats el 2005, quan actualment Can Ricart resta en estat d’abandonament.

Pel que fa a l’habitatge diuen que dels 8.556 habitatges que s’han construït els darrers deu anys, només el 6,7% han estat en règim de protecció oficial. Des del 2000 només s’han acabat 576 dels 4.000 pisos previstos de protecció oficial. A més calculen que dels 42.019 pisos del Poblenou hi ha com a mínim 5.504 pisos buits, el 13%.

Dels 136.837 m2 de superfície que el 22@ destinava a equipaments, el 55% ha anat destinat a equipaments 7@ (activitat empresarial d’ús de fruit privat). L’altre 45% ha anat destinat a hotels quatre i cinc estrelles, i a equipaments públics que en la majoria dels casos no cobreixen les necessitats veïnals. Falten CEIP, IES, residències per a gent gran, casal de joves o que les estacions de metro de Poblenou i Llacuna compleixen les normatives de seguretat vigents.

En l’estudi presentat es critica que la consideració de patrimoni històric de l’entramat d’antigues fàbriques no hagi estat considerat en el seu conjunt, sinó de forma fragmentada i aïllada entre elles. Analitzen que la gran majoria de fàbriques rehabilitades ho han estat per una explotació econòmica d’us privat com és la conversió en lofts (habitatges no convencionals en el que el m2 oscil·la entre els 5.000 i 7.000 euros). Destaquen que les fàbriques conservades per a l’ús públic estan en estat d’abandonament (Can Ricart, l’Oliva Artes, la Escocesa o Ca l’Alier).

Pel que fa als elements amb els que fa deu anys els veïns s’identificaven amb el barri estan en procés de desaparició com són la “composició obrera” i l’estil de vida de “poble” per la substitució social, la “festa major” pels impediments legals, i el “ramblejar” pel canvi d’oferta en béns i serveis, ara més dirigits al turisme que al veïnat.

Finalment han xifrat en 3.159 milions d’euros la plusvàlua generada amb el canvi de qualificació de 22a a 22@ que ha guanyat de benefici els propietaris privats del sòl. Per altra banda han denunciat que el 22@ no ha convertit en usos mixtos les zones industrials del Poblenou i que s’està deixant degradar la zona d’afectació del PERI Perú-Pere IV. Aquest proper dijous 12 de maig a les 19h al Centre de barri del Poblenou presentaran de forma oberta a tots els veïns aquest estudi de forma més detallada.

_Presentació

Assemblea d’Endavant (OSAN) del Poblenou
Assemblea de Joves del Poblenou www.jovespoblenou.cat

4 thoughts on “Es presenta estudi crític sobre el 22@

  1. Whats up very nice blog!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I am glad to find so many useful info right here in the post, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  2. One other issue is that if you are in a circumstances where you would not have a co-signer then you may really want to try to wear out all of your educational funding options. You could find many grants or loans and other grants that will ensure that you get money that can help with institution expenses. Thank you for the post.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>