Xerrada – debat sobre com afrontar l’ especulació

El passat dilluns 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, l’Assemblea de Joves de Poblenou va organitzar una xerrada per presentar la campanya nacional de la Cajei, Ni especulació, ni destrucció: el jovent defensa el territori!. Aprofitant el marc de la Festa Major del barri, es van convidar persones de diferents col·lectius i lluites antiespeculatives per, a més, de presentar la campanya nacional, fer un debat sobre formes i experiències de lluita. L’objectiu era extreure’n unes conclusions sobre alguns temes sovint complicats a l’hora d’organitzar la resposta de la lluita veïnal. [@more@]

Una vintena de persones es van aplegar a la cooperativa gastronòmica i cultural Ítaca per a presenciar l’acte en el que, concretament van intervenir membres de la campanya nacional de la Cajei, de la Coordinadora contra el 22@, de la Plataforma V de Vivienda i del Taller contra la Violència Immobiliària i Urbanística. Després de presentar els seus projectes i col·lectius, on destacava la heterogeneïtat en les formes d’actuació i en els fronts de lluita, es va donar pas al debat en el que la gent assistent participà activament. Des de l’AJP valorem positivament l’acte, que va servir per a fer un intercanvi sincer i pràctic d’idees i reflexions que esperem pugui servir per a reactivar i reinventar, si fes falta, la lluita contra l’especulació i la destrucció del Poblenou.

A continuació fem un repàs de les conclusions més importants del debat agrupades en els quatre blocs tractats:

 

1- És viable i útil treballar per incidir a les institucions?

-L’experiència diu que no serveix incidir en les institucions públiques.
-En general es tracta de dedicar grans esforços que es tradueixen en nuls resultats.
-Utilitzaran el diàleg amb els moviments socials i reivindicatius per a fer-se la foto i legitimar-se.

2- Es pot treballar amb les Associacions de Veïns per a lluitar contra l’especulació?

-Les AAVV han viscut en els últims 25 anys un clar procés d’institucionalització. Avui és clar el seu clientelisme de cara a l’Ajuntament de Barcelona, el seu paper mediador però que en realitat és d’apagafocs dels conflictes urbans.
-Cal observar algunes noves tipologies d’AAVV que se surten d’aquests esquemes, com la del barri de la Trinitat.
-Pel que fa a la FAVB, aquesta té molta representativitat social però a l’hora de la veritat són poca gent que es veuen desbordats per la feina.
-Cal exigir responsabilitats a les AAVV per les seves actuacions degut al paper cabdal que tenen. També cal assumir la responsabilitat que tenim totes com a veïnes de participar en les AAVV, i transformar-les o crear-ne de noves.

3- Com s’ha de treballar per aconseguir difusió pública i visibilitat en els mitjans de comunicació?

-A l’hora de buscar difusió i cobertura per part dels mitjans de comunicació és important buscar persones especialitzades i amb experiència en aquest àmbit.
-És útil centrar-se en qüestions claus sintetitzadores del discurs i repetir-les.
-És molt important el treball en l’àmbit d’Internet que ofereix moltíssimes possibilitats d’informació i difusió sovint poc explotades.
-Això s’ha de complementar amb el treball ens els mitjans de contrainformació, projectes cada vegada més consolidats i madurs.

4- Quins mètodes de lluita i formes de mobilització hem d’emprar per donar un salt qualitatiu en les reivindicacions?

-Cal donar informació real i propera a la gent per a explicar de tu a tu quines són les problemàtiques concretes relacionades amb l’especulació de cada cas i així fer veure la necessitat de mobilitzar-se.
-S’ha d’utilitzar la imaginació i l’enginy per a realitzar accions innovadores i visuals.
-La desobediència civil sovint és un límit infranquejable per molta gent que no està disposada a arriscar tant. La necessitat de superar aquest límit i poder donar respostes desobedients col·lectives és evident.
-A l’hora de canalitzar aquesta desobediència potser és necessari que uns siguin els primers en utilitzar-la per a després socialitzar aquests mètodes en cercles més amplis. La gent més conscienciada sempre ha encapçalat els salts qualitatius en les lluites dissidents.
-És imprescindible la coordinació entre col·lectius donada la dimensió metropolitana de les diferents problemàtiques.
-Per fer efectiva aquesta desitjada, però complicada, coordinació cal començar a trobar punts en comú i col·laborar en base a aquests punts sense pretendre posar-se d’acord en tot.

cartell especulació 1DIGITAL CAMERA

5 thoughts on “Xerrada – debat sobre com afrontar l’ especulació

  1. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  2. Great amazing things here. I¡¦m very satisfied to look your article. Thanks so much and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  3. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

  4. Whats up very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to find so many helpful info right here within the publish, we want develop more strategies in this regard, thank you for sharing.

  5. I was suggested this web site by means of my cousin. I am now not positive whether this put up is written through him as nobody else recognise such unique approximately my trouble. You’re incredible! Thank you!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>